Статті

Стаття втратила актуальність у зв'язку зі скасуванням Інструкції № 17 від 11.01.1999 р. МВС України

Порядок відновлення втраченої печатки

Порядок відновлення втраченої печатки підприємства, яке ліквідується у зв’язку з банкрутством за спрощеною процедурою, згідно до ст. 52 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом».

Ця стаття буде цікавою арбітражним керуючим, які тільки починають свою практику або для тих, хто не мав відповідного досвіду в своїй практиці, оскільки законодавчо процедура відновлення втраченої печатки у відсутнього за місцезнаходженням підприємства безпосередньо не врегульована. Нижчевикладені дії базуються, в першу чергу, на практиці та системному аналізі чинного законодавства України.

Отже, основні етапи відновлення втраченої печатки:

  1. Заява до органу УМВС за місцезнаходженням юридичної особи про вилучення печатки та установчих документів у попереднього керівника.
  2. Отримання постанови про відмову в порушенні кримінальної справи з приводу вищевикладеної заяви.
  3. Подання державному реєстратору, з метою відновлення втраченого свідоцтва про державну реєстрацію, наступних документів:
    • Заяви про видачу дублікату свідоцтва встановленого зразка;
    • Постанови про відмову в порушенні кримінальної справи (оригінал або засвічена органом УМВС копія);
    • Квитанції про сплату послуг публікації оголошення про втрату свідоцтва та послуг за видачу дублікату свідоцтва (17 та 51 грн.);
    • Ухвала (Постанова) про призначення ліквідатором у справі має бути зареєстрована в електронній базі державного реєстратора (слід попередньо проконтролювати надсилання господарським судом вказаної ухвали (постанови) державному реєстратору);
  4. Публікація оголошення у місцевому виданні (наприклад «Авізо») чи іншому виданні оголошення про втрату печатки наступного змісту: «Втрачену основну круглу печатку Товариства з обмеженою відповідальністю «?», код ЄДРПОУ 00000000, вважати недійсною»;
  5. Подання інспектору дозвільної системи за місцезнаходженням юридичної особи документів для відновлення втраченої печатки:
    • Заява про видачу дозволу на виготовлення дублікату втраченої печатки встановленого зразка;
    • Оригінал та нотаріально засвічена копія відновленого свідоцтва про державну реєстрацію;
    • Квитанція про оплату послуг дозвільної системи (81 чи 162 грн. за 7 або 3 дні строку видачі дозволу відповідно);
    • Постанова про відмову в порушенні кримінальної справи (оригінал або засвічена органом УМВС копія);
    • Ухвала (Постанова) про призначення ліквідатором у справі;
    • Сторінка видання з оголошенням про втрату основної круглої печатки.
  6. Дозвіл на виготовлення дублікату втраченої печатки та безпосередньо сам дублікат печатки.

Вищезазначені дії можливо вчинити протягом двох тижнів. Це нормальний строк, на мою думку, якщо не виникне інших непередбачених обставин.